Rinse the rice well. Peel the onion, wash and finely chop. Wash the carrots, peel and grate on a coarse grater. To serve, wash and cut the tomato into slices. Rinse the basil and separate the leaves from the stems.
Рис хорошо промойте. Лук очистите от шелухи, помойте и мелко нарежьте. Морковь вымойте, очистите от кожуры и натрите на крупной терке. Помидор для подачи помойте и нарежьте ломтиками. Базилик ополосните и отделите листочки от стеблей.
Fry the vegetables. Pour vegetable oil into a frying pan, add onions and carrots. Fry over moderate heat until the onion is translucent, stirring occasionally.
Обжарьте овощи. В сковороду налейте растительное масло, выложите лук и морковь. Обжарьте на умеренном огне до прозрачности лука, периодически помешивая.
Prepare the rice. Add rice to the fried vegetables and fry everything together for no more than 1 minute. Fill with water (in the ratio of 1 cup rice and 2 cups water). Add salt, pepper, saffron and stir.
Подготовьте рис. К обжаренным овощам высыпьте рис и обжарьте все вместе не более 1 минуты. Залейте водой (в соотношении 1 стакан риса и 2 стакана воды). Добавьте соль, перец, шафран и размешайте.
Stew the rice. Reduce heat to low, cover the pan and simmer for about 15 minutes. Remove the finished rice from the heat and leave covered for another 6-7 minutes to absorb excess moisture.
Потушите рис. Уменьшите огонь до минимума, накройте сковороду крышкой и тушите около 15 минут. Готовый рис снимите с огня и оставьте под крышкой еще на 6-7 минут, чтобы впиталась лишняя влага.
Place the rice on a shallow plate, next to the sliced tomato. You can also garnish each serving with a leaf of fresh aromatic basil.
Выложите рис на неглубокую тарелку, рядом — нарезанный дольками помидор. Также каждую порцию можно украсить листочком свежего ароматного базилика.