Rinse the rice, add water in a ratio of 1:2, bring to a boil and cook for 15 minutes over low heat. Wash and peel the vegetables. Cut carrots and zucchini into small cubes. Cut the green onions into rings and the garlic into slices. Rinse the parsley and separate the thick stems. Tip: Vietnamese often use “yesterday’s” rice for this dish. Prepare the rice in advance as well, so it will take less time to cook.
Рис промойте, залейте водой в соотношении 1:2, доведите до кипения и варите 15 минут на медленном огне. Овощи промойте и очистите. Морковь и цуккини нарежьте небольшими кубиками. Зеленый лук нарежьте колечками, чеснок — пластинами. Петрушку ополосните и отделите толстые стебли. Совет: вьетнамцы для этого блюда часто используют «вчерашний» рис. Приготовьте рис также заранее, тогда времени на готовку уйдет меньше.
Fry the ingredients. Pour a mixture of sunflower and sesame oil into a frying pan, add carrots and zucchini. Fry them for 5 minutes, stirring. Add the onion and garlic to the vegetable mixture along with the shrimp and stir to combine. Pour soy sauce, fish sauce and sweet chili sauce over ingredients. Add pepper to taste, mix well. Leave to simmer for 2 minutes.
Обжарьте ингредиенты. На сковороду налейте смесь подсолнечного и кунжутного масла, выложите морковь и цуккини. Обжаривайте их 5 минут, помешивая. Добавьте лук и чеснок к овощной смеси вместе с креветками, перемешайте. Залейте ингредиенты соевым, рыбным и сладким чили соусом. Добавьте перец по вкусу, хорошо перемешайте. Оставьте тушиться на 2 минуты.
Assemble the dish. Add pre-cooked rice to the prepared vegetable mixture with shrimp. Gently mix it with the ingredients. Turn off the heat and cover the dish with a lid for a few minutes to soak the rice.
Соберите блюдо. В готовую овощную смесь с креветками добавьте заранее приготовленный рис. Аккуратно перемешайте его с ингредиентами. Выключите огонь и накройте блюдо крышкой на несколько минут, чтобы рис пропитался.
Form a “hat” out of rice with vegetables and shrimp to make the dish look more beautiful. Top with parsley sprigs.
Сформируйте из риса с овощами и креветками «шапочку», чтобы блюдо выглядело красивее. Сверху украсьте веточками петрушки.