Wash the potatoes and peel them. Prepare a baking dish and preheat the oven to 180 degrees. Grate the cheese. Wash and finely chop the dill. Tip: if you use new potatoes, it is not necessary to peel them, since their skin is thin and will practically not be felt in the dish.
Промойте картофель и очистите его от кожуры. Подготовьте форму для запекания и разогрейте духовку до 180 градусов. Натрите сыр на терке. Помойте и мелко порежьте укроп. Совет: если используется молодой картофель, то очищать его не обязательно, так как его кожура тонкая и практически не будет чувствоваться в блюде.
Process the potatoes. Cut clean tubers into thin slices. Grease a baking dish with butter, then place the chopped potatoes on it - like an accordion or in layers.
Обработайте картофель. Чистые клубни нарежьте тонкими пластинами. Форму для запекания смажьте сливочным маслом, после чего выложите на нее нарезанный картофель — "гармошкой" или слоями.
Make sour cream sauce. Place sour cream in a small bowl, add dried basil, salt and pepper to taste, mix thoroughly. Pour the prepared sauce over the potatoes. Place the pan with the dish in a preheated oven for 25 minutes.
Сделайте сметанный соус. Выложите сметану в небольшую миску, добавьте сушеный базилик, соль и перец по вкусу, тщательно перемешайте. Готовым соусом полейте картофель. Форму с блюдом поместите в разогретую духовку на 25 минут.
Finish cooking the dish. After 25 minutes, take out the finished potatoes, remove the foil from them and sprinkle generously with grated cheese. Place the dish in the oven for another 10 minutes to form a delicious crust.
Закончите приготовление блюда. Спустя 25 минут достаньте готовый картофель, снимите с него фольгу и обильно посыпьте тертым сыром. Отправьте блюдо в духовку еще на 10 минут, чтобы образовалась аппетитная корочка.
Serve the finished potatoes hot. To make the dish look more appetizing, sprinkle it with chopped dill.
Готовый картофель подавайте к столу горячим. Чтобы блюдо выглядело аппетитнее, посыпьте его измельченной зеленью укропа.