Prepare vegetables in advance: wash and peel potatoes, peel and rinse purple onions, carrots, and garlic. Remove the stem, seeds and membranes from the bell pepper. Wash the cherry tomatoes. Wash the parsley and shake off excess water. To serve, wash and cut the lemon into slices. Wash the salmon steaks in cold water and pat dry with paper towels.
Заранее подготовьте овощи: картофель вымойте и очистите от кожуры, фиолетовый лук, морковь, чеснок очистите от шелухи и сполосните. У болгарского перца удалите плодоножку, семена и перегородки. Помидоры черри помойте. Петрушку вымойте и стряхните лишнюю воду. Лимон для подачи помойте и нарежьте дольками. Стейки лосося вымойте в холодной воде и обсушите бумажными полотенцами.
Prepare the vegetables. Cut the potatoes into slices 3-4 mm thick. Chop the carrots and bell pepper into strips. Cut the purple onion into half rings, cut the cherry tomatoes into 4 parts, and chop the garlic using a press. Finely chop fresh parsley. Cut each olive into rings.
Подготовьте овощи. Картофель нарежьте кружочками толщиной 3-4 мм. Морковь и болгарский перец нашинкуйте соломкой. Фиолетовый лук нарежьте полукольцами, помидоры черри разрежьте на 4 части, а чеснок измельчите с помощью пресса. Свежую петрушку мелко нашинкуйте. Каждую маслину нарежьте колечками.
Prepare vegetables and fish for baking. Mix potatoes, onions and garlic in one deep container, add 0.4 tsp. salt, a pinch of black pepper and stir. Season the salmon steaks with salt and pepper and sprinkle with dried oregano.
Подготовьте овощи и рыбу к запеканию. Картофель, лук и чеснок смешайте в одной глубокой емкости, добавьте 0,4 ч. л. соли, щепотку черного перца и перемешайте. Стейки лосося посолите, поперчите и посыпьте сушеным орегано.
Bake salmon with vegetables. Preheat the oven to 180 degrees. Grease a baking dish with olive oil. Place potatoes with onions and garlic on the bottom of the pan, distribute carrots, cherry tomatoes and bell peppers evenly on top. Then place the salmon steaks, sprinkle parsley and chopped olives on top. Cover the baking dish with a lid or cover with food foil and place in the oven for 30 minutes.
Запеките лосося с овощами. Разогрейте духовку до 180 градусов. Форму для запекания смажьте оливковым маслом. На дно формы выложите картофель с луком и чесноком, сверху равномерно распределите морковь, помидоры черри и болгарский перец. Затем выложите лососевые стейки, посыпьте сверху петрушкой и нарезанными маслинами. Форму для запекания накройте крышкой или укройте пищевой фольгой и поставьте в духовку на 30 минут.
Serve the baked salmon steak along with vegetables, sprinkle with lemon juice and garnish with lemon wedges.
Запеченный стейк из лосося подайте к столу вместе с овощами, сбрызните соком лимона и украсьте лимонными дольками.