Prepare ingredients for blueberry yogurt. Wash the berries and dry them. Prepare 1.5 tsp. lime zest. Squeeze about 30 ml (3 tbsp) juice from the fruit. Tip: You should not choose a lime that is too soft. This sign indicates wilting of the citrus.
Подготовьте продукты для йогурта с черникой. Ягоды помойте, обсушите. Подготовьте 1,5 ч. л. цедры лайма. Из фрукта выдавите сок, примерно, 30 мл (3 ст. л.). Совет: Слишком мягкий лайм выбирать не стоит. Этот признак свидетельствует об увядании цитруса.
Prepare yogurt for berry dessert. Take a wide bowl, hang gauze folded in two layers so that you can hang the yogurt on it. Place yogurt on cheesecloth for half an hour to dry.
Подготовьте йогурт для ягодного десерта. Возьмите широкую миску, подвесьте марлю, сложенную в два слоя так, чтобы можно было на ней подвесить йогурт. Выложите на марлю йогурт на полчаса для подсыхания.
Make blueberry yogurt. Pour blueberries into a saucepan, add lime zest and juice, and sugar. Turn on medium heat, cook for 3-5 minutes. The fruits should turn into mush. Remove from heat, cool. Combine the fermented milk product with the berry mixture.
Приготовьте черничный йогурт. В кастрюльку насыпьте чернику, добавьте цедру лайма с соком, сахар. Включите средний огонь, варите 3-5 минут. Плоды должны превратиться в кашицу. Уберите с огня, остудите. Соедините кисломолочный продукт с ягодной смесью.
Place yogurt and blueberries in a clear dessert glass and top with fresh blueberries and a sprig of mint. Serve chilled.
В прозрачный стакан для десертов переложите йогурт с черникой, сверху украсьте свежими ягодами черники и веточкой мяты. Подавайте в охлажденном виде.