Clean the sprat. Remove the head, entrails and spine. Wash the tomatoes. Cut the garlic into slices. Wash and finely chop the parsley.
Очистите кильку. Удалите голову, внутренности и хребет. Помойте помидоры. Чеснок порежьте кружочками. Промойте и мелко порубите петрушку.
Take a baking dish and coat it with olive oil. Lay out the sprat, the first layer is skin side down. Sprinkle breadcrumbs and chopped parsley on top of the fish, and lay out a few slices of garlic. Salt and pepper to taste.
Возьмите форму для запекания и обмажьте ее оливковым маслом. Выложите кильку, первый слой - кожей вниз. Сверху рыбу присыпьте сухарями и нарезанной петрушкой, выложите несколько кружочков чеснока. Посолите и поперчите по вкусу.
Place the next layer of fish, back side up. Also sprinkle with breadcrumbs, parsley and lay out cherry tomatoes cut in half. The last layer of sprat should also be upside down.
Выложите следующий слой рыбы спинкой вверх. Также присыпьте сухарями, петрушкой и выложите разрезанные пополам помидоры черри. Последний слой кильки должен быть тоже спинками вверх.
Sprinkle the top layer with olive oil and place in a preheated oven at 220C for 15 minutes. Then remove the pan and pour white wine vinegar over the fish. And put in the oven for another 5 minutes so that the vinegar evaporates.
Сбрызните верхний слой оливковым маслом и отправьте в предварительно разогретую духовку до 220С на 15 минут. Затем достаньте форму и полейте рыбу белым винным уксусом. И поставьте в духовку еще на 5 минут, чтобы испарился уксус.
Serve, cut into portions, with a slice of lemon, cherry tomatoes and parsley and basil.
Подавайте, разрезав на порции с долькой лимона, помидорами черри и зеленью петрушки и базилика.