Rinse the prunes and cut into medium pieces. Grate the chocolate on a fine grater. Pour gelatin into a glass of water at room temperature and leave until it swells.
Чернослив промойте и нарежьте средними кусочками. Шоколад натрите на мелкой терке. Залейте желатин стаканом воды комнатной температуры и оставьте до набухания.
Mix sour cream and sugar using a mixer and divide into 3 equal parts. Heat the swollen gelatin over low heat until completely dissolved, stirring continuously. Don't let it boil!
Смешайте сметану с сахаром при помощи миксера и разделите на 3 равные части. На маленьком огне подогрейте набухший желатин до полного растворения, непрерывно помешивая. Не допускайте закипания!
Add 1/3 of the total gelatin and all the syrup to the first part of the sour cream, mix. Pour into the bottom of the molds and refrigerate for 15-20 minutes until set.
В первую часть сметаны добавьте 1/3 от всего желатина и весь сироп, перемешайте. Разлейте на дно формочек и поставьте в холодильник на 15-20 минут до застывания.
Add 1/3 of gelatin and cocoa powder to the second part of sour cream, mix until smooth and pour over the first frozen layer. Put the bowls back into the refrigerator for 10-15 minutes until solidified.
Добавьте во вторую часть сметаны 1/3 желатина и какао порошок, смешайте до однородности и залейте поверх первого застывшего слоя. Креманки снова уберите в холодильник на 10-15 мин до застывания
Remove the molds with two frozen layers from the refrigerator and place prunes cut into medium pieces on top. Pour in the rest of the sour cream mixed with gelatin and refrigerate for a couple of hours. For beauty, sprinkle grated chocolate on top.
Достаньте из холодильника формочки с двумя застывшими слоями и выложите сверху порезанный средними кусочками чернослив. Залейте оставшейся частью сметаны, смешанной с желатином, и поставьте в холодильник на пару часов. Для красоты посыпьте сверху тертым шоколадом.
You can serve this chic dessert immediately in bowls, or for a more impressive serving, you can turn the soufflé over onto a flat plate. You can also pour strawberry syrup over the soufflé or decorate with any nuts.
Можно подавать этот шикарный десерт сразу в креманках, а можно для более эффектной подачи перевернуть суфле на плоскую тарелку. Так же можно полить суфле клубничным сиропом или украсить любыми орехами.