Separate the yolks from the whites. The yolks won't be useful. Remove the butter from the refrigerator in advance so that it is soft. If you don’t have ready-made powdered sugar, you can make it yourself from sugar using a coffee grinder.
Отделите желтки от белков. Желтки не пригодятся. Сливочное масло заранее достаньте из холодильника, чтоб оно было мягким. Если нет готовой сахарной пудры, можно сделать ее самостоятельно из сахара при помощи кофемолки.
Mix the jam with water and place on low heat. Mix the starch with a few tablespoons of cold water and pour into the jam in a thin stream. Heat over low heat for 4-5 minutes, stirring constantly until the mixture thickens.
Смешайте варенье с водой и поставьте на небольшой огонь. Крахмал рзведите нескоколькими ложками холодной воды и тонкой струйкой влейте в варенье. Прогревайте на слабом огне 4-5 минут, постоянно помешивая, пока масса не загустеет.
Add a pinch of salt to the whites and beat with a mixer until soft peaks form. Add sugar and beat until the mixture becomes as thick and fluffy as possible.
В белки добавьте щепотку соли и взбивайте миксером до мягких пиков. Добавьте сахар и взбивайте, пока масса не станет максимально плотной и воздушной.
Cool the jam and starch. Add the cooled jam to the whipped whites in small portions, stirring gently so that the mass does not settle.
Варенье с крахмалом остудите. К взбитым белкам небольшими порциями добавляйте остывшее варенье, аккуратно перемешивая, чтобы масса не осела.
Grease the souffle molds with soft butter and sprinkle with powdered sugar. Place the soufflé in them not to the edges, but about 2/3 full, because... the soufflé will rise in the oven. Bake at 180°C for about 15 minutes.
Формочки для суфле смажьте мягким сливочным маслом и присыпьте сахарной пудрой. Выложите в них суфле не до краев, а примерно на 2/3, т.к. суфле в духовке поднимется. Запекайте при 180 °C около 15 минут.
Serve the soufflé as soon as you remove it from the oven. As it cools, it may settle. Before serving, sprinkle the berry jam soufflé with powdered sugar, grated chocolate, coconut flakes or garnish with fresh berries.
Подавайте суфле сразу, как вынете его из духовки. Остывая, оно может осесть. Перед подачей присыпьте суфле из ягодного варенья сахарной пудрой, тертым шоколадом, кокосовой стружкой или украсьте свежими ягодами.