Peel and rinse the potatoes. Grate the cheese on a coarse grater. Wash the tomatoes and cut into thin slices. Finely chop the greens.
Картофель очистите и промойте. Сыр натрите на крупной терке. Помидоры помойте и нарежьте тонкими ломтиками. Зелень мелко нашинкуйте.
Make 5-6 transverse slits on the peeled potatoes, not cutting about 1 cm to the end. Salt the potatoes on all sides. Cut the lard into thin slices, rub with salt and pepper, and leave to marinate for 20 minutes.
На очищенном картофеле сделайте 5-6 поперечных прорезей, не дорезая до конца примерно 1 см. Картошку присолите со всех сторон. Сало нарежьте тонкими ломтиками, натрите солью и перцем, оставьте промариноваться 20 минут.
Insert a thin slice of lard into each potato slot, alternating with tomato slices. Grease the mold with vegetable oil and place the stuffed potatoes in it. Cover the pan with foil, making a couple of small holes in it. Bake in an oven preheated to 180°C for about 50 minutes. 10 minutes before cooking, remove the foil and sprinkle the potatoes with grated cheese.
В каждую прорезь картошки вставьте тонкий ломтик сала, чередуя с кусочками помидоров. Форму смажьте растительным маслом и выложите в нее нафаршированные картофелины. Накройте форму фольгой, сделав в ней пару маленьких дырочек. Запекайте в духовке разогретой до 180°C около 50 минут. За 10 минут до готовности снимите фольгу и посыпьте картошку тертым сыром.
Serve the potatoes baked with lard and tomatoes hot, sprinkled with chopped herbs. You can add mayonnaise, ketchup or mustard to taste. A salad of fresh vegetables will go well with this hot dish.
Подавайте картошку, запеченную с салом и помидором, в горячем виде, посыпав измельченной зеленью. По вкусу можно добавить майонез, кетчуп или горчицу. С этим горячим блюдом хорошо будет сочетаться салат из свежих овощей.