Combine gelatin with water and leave to swell. During this time, peel the strawberries, setting aside a few berries to decorate the finished dessert, then rinse, pat dry with a paper towel and chop with a blender.
Желатин соедините с водой и оставьте набухать. За это время клубнику очистите, отложив несколько ягод для украшения готового десерта, затем промойте, промокните бумажным полотенцем и измельчите блендером.
Place strawberry puree and sugar in a thick-bottomed saucepan, heat over medium heat until boiling, boil for 1 minute, remove from heat. Add the swollen gelatin to the hot strawberry puree, mix well until the gelatin is completely dissolved. Pass the resulting mass through a sieve and leave to cool to room temperature.
Поместите в сотейник с толстым дном клубничное пюре и сахар, нагрейте на среднем огне до кипения, прокипятите 1 минуту, снимите с плиты. Набухший желатин добавьте к горячему клубничному пюре, хорошо перемешайте до полного растворения желатина. Полученную массу пропустите через сито и оставьте остывать до комнатной температуры.
Meanwhile, whip cold heavy cream to medium peaks. Combine whipped cream with strawberry puree and pour into bowls or glasses. Leave in the refrigerator for 2-3 hours to completely harden.
В это время взбейте холодные жирные сливки до средних пиков. Соедините взбитые сливки с клубничным пюре и разлейте по креманкам или бокалам. Оставьте в холодильнике на 2-3 часа для полного застывания.
Decorate the finished dessert with fresh strawberries, grated chocolate and almond petals.
Готовый десерт украсьте свежей клубникой, тертым шоколадом и миндальными лепестками.