Feel the salmon for bones and remove them with tweezers if necessary. Grate the lemon zest onto a fine grater, being careful not to touch the white pulp so that the fish does not taste bitter. Peel the beets.
Прощупайте лосось на предмет наличия костей и при необходимости извлеките их при помощи пинцета. Натрите цедру лимона на мелкую тёрку, стараясь не задевать белую мякоть, чтобы рыба не горчила. Очистите свёклу.
Grind the salt and coriander seeds in a mortar. Grate the beets on a fine grater and mix in equal parts with salt. Then add lemon zest and grated spices and mix well. Cut the salmon lengthwise into not too small pieces.
В ступке разотрите соль и зёрна кориандра. Свёклу натрите на мелкую тёрку и смешайте в равных долях с солью. Затем добавьте цедру лимона и перетёртые пряности и хорошо перемешайте. Лосось нарежьте вдоль на не слишком мелкие кусочки.
Evenly distribute half of the beet mixture along the bottom of a deep container, place pieces of fish on top and cover them with the remaining beets. Place the salmon in the refrigerator for 2 hours to allow the fish to cure. After the time has passed, remove the fish from the refrigerator, rinse under running water and cut into thin slices.
По дну глубокой ёмкости равномерно распределите половину свекольной смеси, сверху выложите кусочки рыбы и покройте их оставшейся свеклой. Поставьте лосось в холодильник на 2 часа, чтобы рыба могла засолиться. По истечении времени достаньте рыбу из холодильника, промойте под проточной водой и нарежьте тонкими ломтиками.
You can serve salted salmon as part of sandwiches, canapés, or simply as a stand-alone snack. You can also serve the fish with a dressing of olive oil, lemon juice and thyme. Decorations made from fresh herbs and lemon slices will complement the serving well.
Подавать солёный лосось можно в составе бутербродов, канапе и просто в виде самостоятельной закуски. Также к рыбе можно подать заправку из оливкового масла, лимонного сока и тимьяна. Хорошо дополнят подачу украшения из свежей зелени и долек лимона.