Peel the carrots and cut into strips or grate. Peel the onion and pepper, rinse and cut into strips. Wash the mushrooms. If you use shiitakes, first soak them in hot water for 2 hours. If you cook with oyster mushrooms, place them in the pan without pre-processing.
Морковь очистите и нарежьте соломкой или натрите на терке. Лук и перец очистите, ополосните и нарежьте соломкой. Грибы промойте. Если используете шиитаке, предварительно залейте их горячей водой на 2 часа. Если готовите с вешенками, выкладывайте их в кастрюлю без предварительной обработки.
Cook broth with mushrooms. Place the mushrooms in a saucepan, add broth or water. Let the water boil and cook the mushrooms for 15 minutes.
Сварите бульон с грибами. Выложите грибы в кастрюлю, влейте бульон или воду. Дайте воде закипеть и варите грибы 15 минут.
Prepare the vegetables. Place the frying pan over medium heat and pour in the vegetable oil. Once hot, add carrots, onions and bell peppers. Fry for about 5 minutes. Then pour in soy sauce and add ginger. Reduce heat to low and simmer vegetables for 10 minutes.
Приготовьте овощи. Сковороду поставьте на средний огонь и влейте растительное масло. Когда оно нагреется, добавьте морковь, лук и болгарский перец. Обжаривайте примерно 5 минут. Затем влейте соевый соус, всыпьте имбирь. Убавьте огонь до минимума и тушите овощи 10 минут.
Boil the noodles. Follow the instructions on the noodle package. Typically, wheat or egg noodles are cooked for 7-10 minutes in boiling water. You can add soy sauce or other spices to taste during the cooking process.
Отварите лапшу. Следуйте инструкции на упаковке лапши. Обычно пшеничная или яичная лапша варится 7-10 минут в кипящей воде. По вкусу в процессе варки можно добавить соевый соус или другие специи.
Boil the soup ingredients. Place fried vegetables and prepared noodles in a saucepan with mushrooms. Simmer everything together for about 5 more minutes. Next, turn off the heat.
Проварите ингредиенты супа. В кастрюлю с грибами выложите жареные овощи и готовую лапшу. Томите все вместе еще приблизительно 5 минут. Далее выключите огонь.
Serve the ramen hot, sprinkled with chopped fresh herbs and sesame seeds on top. Traditionally, ramen is eaten with chopsticks, and a specially shaped porcelain or earthenware spoon is also served for the broth.
Подавайте рамен горячим, посыпав сверху нарезанной свежей зеленью и кунжутом. Традиционно рамен едят при помощи палочек, также подается фарфоровая или фаянсовая ложка особой формы для бульона.