Wash the pork to prepare the gyros, removing any possible contamination, and dry with paper towels. Wash the cucumber, wash the tomatoes, remove the stem, cut into small pieces. Tip: spices for the marinade can be collected separately, or can be replaced with a mixture of spices: for example, “Italian herbs” or a special “Greek seasoning for gyros and souvlaki”.
Свинину для приготовления гироса вымойте, удалив возможные загрязнения, и обсушите с помощью бумажных полотенец. Помойте огурец, помидоры вымойте, удалите плодоножку, порежьте небольшими кусочками. Совет: специи для маринада можно собрать по отдельности, а можно заменить на смесь специй: например, на "Итальянские травы" или специальную "Греческую приправу для гирос и сувлаки".
Marinate the meat. Cut the pork into small pieces, add cumin, coriander, hot pepper, oregano and 2 tbsp. l. olive oil, mix with your hands. Cover the bowl with meat with cling film and put it in the refrigerator to marinate for 2 hours.
Замаринуйте мясо. Свинину порежьте на небольшие куски, добавьте зиру, кориандр, острый перец, орегано и 2 ст. л. оливкового масла, перемешайте руками. Миску с мясом накройте пищевой пленкой и уберите в холодильник для маринования на 2 часа.
Prepare the sauce. Peel the cucumber, grate it on a coarse grater or cut it into small pieces. Place the cucumber in a colander and squeeze to drain excess juice. Peel the garlic and pass through a press. In a convenient deep container, combine yogurt, olive oil, salt, pepper, garlic and chopped cucumber. Stir the sauce until smooth and put it in the refrigerator.
Приготовьте соус. Огурец очистите от шкурки, натрите на крупной терке или порежьте маленькими кусочками. Переложите огурец в дуршлаг и отожмите, чтобы стек лишний сок. Чеснок очистите и пропустите через пресс. В удобной глубокой емкости смешайте йогурт, оливковое масло, соль, перец, чеснок и измельченный огурец. Соус размешайте до однородности и уберите в холодильник.
Prepare the filling. Peel the onions and cut into half rings. Heat olive oil in a frying pan and fry the onion until lightly golden. Add the meat and fry it until cooked for 10-15 minutes over medium heat.
Приготовьте начинку. Репчатый лук очистите и нарежьте полукольцами. На сковороде разогрейте оливковое масло и обжарьте лук до легкой золотистости. Добавьте мясо и жарьте его до готовности в течение 10-15 минут на среднем огне.
Assemble the gyros. Fold each pita in half, place meat with onions, tomatoes in the middle and pour a small amount of tzatziki sauce over it.
Соберите гирос. Каждую питу согните пополам, в середину выложите мясо с луком, помидоры и полейте небольшим количеством соуса дзадзики.
Serve the finished gyros warm until the pita is soggy from the filling and sauce. A glass of dry red wine goes perfectly with a hearty Greek appetizer.
Готовый гирос подавайте к столу теплыми, пока пита не размокла от начинки и соуса. К сытной греческой закуске прекрасно подойдет бокал красного сухого вина.