To make it easier to cut feta cheese, do not remove it from the refrigerator in advance. The dill for tzatziki sauce must be thoroughly washed and dried so that excess moisture does not get into the sauce. Sift the flour. Wash the cherry tomatoes. Wash the bell pepper and remove the stem and seeds, then rinse again and shake off excess moisture well. Cut the pepper into small pieces. Rinse the tomato, dry it, remove the stem and cut into medium pieces. Peel the onions and cut into half rings. Wash the cucumber and grate it. Finely chop the dill, peel the garlic and squeeze through a press.
Чтобы сыр фета было удобнее нарезать, не доставайте его из холодильника заранее. Зелень укропа для соуса дзадзики необходимо тщательно вымыть и обязательно подсушить, чтобы в соус не попала лишняя влага. Просейте муку. Помойте помидоры черри. Болгарский перец вымойте и очистите от плодоножки и семян, а затем еще раз сполосните и хорошо стряхните лишнюю влагу. Нарежьте перец небольшими кусочками. Помидор сполосните, обсушите, вырежьте плодоножку и нарежьте средними кусочками. Репчатый лук очистите и нарежьте полукольцами. Огурец помойте и натрите на терке. Укроп мелко нарежьте, а чеснок очистите и выдавите через пресс.
Knead the dough. Pour half the dough water into the container, dissolve the yeast in it and leave for 15 minutes to form a cap. Then add the remaining water, salt, sugar and, gradually adding flour, knead the dough. At the very end, add olive oil to the dough and knead for 5-7 minutes until it becomes elastic and smooth. Place the dough back into the bowl, cover with cling film and leave for 1.5 hours to rise in size.
Замесите тесто. В емкость вылейте половину воды для теста, растворите в ней дрожжи и оставьте на 15 минут для образования шапочки. Затем добавьте оставшуюся воду, соль, сахар и, постепенно добавляя муку, вымесите тесто. В самом конце добавьте к тесту оливковое масло и вымешивайте 5-7 минут, чтобы оно стало эластичным и гладким. Переложите тесто обратно в миску, накройте пленкой и оставьте на 1,5 часа, чтобы оно увеличилось в размерах.
Make the sauce. Place natural yogurt in a deep container. Add salt, ground black pepper, lemon juice, olive oil, cucumber, dill and garlic to the yogurt. Stir the tzatziki sauce and put it in the refrigerator.
Сделайте соус. В глубокую емкость выложите натуральный йогурт. К йогурту добавьте соль, черный молотый перец, лимонный сок, оливковое масло, огурец, укроп и чеснок. Соус дзадзики перемешайте и уберите в холодильник.
Bake some pitas. Remove the dough from the bowl, punch it down, and knead well again. Divide the dough into small balls and roll them into flat cakes with a diameter of approximately 10-15 cm and a thickness of 0.5 cm. Cover the flat cakes with a towel and leave for 15 minutes. Turn the oven to preheat to maximum temperature, place the scones on a dry baking sheet and bake for 5 minutes until golden and puffed up.
Испеките питы. Тесто выньте из миски, обомните, еще раз хорошо вымешайте. Разделите тесто на небольшие шарики и раскатайте их в лепешки диаметром примерно 10-15 см и толщиной 0,5 см. Накройте лепешки полотенцем и оставьте на 15 минут. Включите духовку разогреваться до максимальной температуры, выложите лепешки на сухой противень и выпекайте в течение 5 минут до золотистого цвета и увеличения объема.
Fill the pitas. Remove the finished cakes from the oven and carefully cut lengthwise with a sharp knife. Place a little bell pepper, feta cheese, onion, tomatoes inside each pita, add salt, pepper, cumin, coriander and French fries. Add tzatziki sauce.
Заполните питы. Готовые лепешки достаньте из духовки и осторожно надрежьте вдоль острым ножом. Положите внутрь каждой питы немного болгарского перца, сыра фета, лука, помидоров, посолите, поперчите, добавьте зиру, кориандр и картофель фри. Добавьте соус дзадзики.
Place the finished gyros with vegetables and cheese on a large plate, garnish with fresh cherry tomatoes and serve with natural lemonade.
Готовый гирос с овощами и сыром выложите на большое блюдо, украсьте свежими помидорами черри и подавайте к столу вместе с натуральным лимонадом.