Wash the meat and dry it with a clean cloth towel. Wash the tomatoes, cucumber, cilantro and dill. Cut the cucumber into large pieces. Cut the onion into rings, tomatoes into semicircular slices. Wash and peel the potatoes. Peel the onion and garlic cloves.
Вымойте мясо и обсушите его чистым тканевым полотенцем. Помойте помидоры, огурец, зелень кинзы и укроп. Порежьте огурец крупными кусками. Лук порежьте колечками, помидоры — полукруглыми ломтиками. Картофель помойте и почистите. Лук и зубчики чеснока очистите от шелухи.
Make a marinade for the meat. Cut the pork into thin strips and place in a bowl. Mix oregano, thyme, chili pepper, black pepper, salt and olive oil, pour into the meat and mix well. Leave the meat to marinate while you prepare the rest.
Сделайте маринад для мяса. Свинину порежьте на тонкие полоски и уложите в миску. Смешайте орегано, тимьян, перец чили, черный перец, соль с оливковым маслом, влейте к мясу и хорошо перемешайте. Оставьте мясо мариноваться, пока готовите остальное.
Prepare the sauce. Place garlic, cucumber, cilantro, dill in a blender bowl and chop. Then add yogurt, olive oil and stir the sauce.
Приготовьте соус. В чашу блендера положите чеснок, огурец, кинзу, укроп и измельчите. Затем добавьте йогурт, оливковое масло и перемешайте соус.
Fry the meat. Heat a frying pan with sunflower oil over high heat for 4-5 minutes, then reduce the heat to medium and fry the meat for 10 minutes, stirring constantly.
Обжарьте мясо. Разогрейте сковороду с подсолнечным маслом на сильном огне 4-5 минут, затем убавьте огонь до среднего и обжарьте мясо 10 минут, постоянно помешивая.
Fry the potatoes. Cut the potatoes into medium strips and dry with napkins. Heat a frying pan with sunflower oil, add the potatoes and fry first over medium heat until golden brown, then over low heat, cover with a lid, until cooked.
Пожарьте картофель. Нарежьте картофель на средние полоски, просушите салфетками. Разогрейте сковороду с подсолнечным маслом, выложите картофель и обжарьте сначала на среднем огне до появления золотистой корочки, затем на минимальном огне, накрыв крышкой, до готовности.
Assemble the gyros. Cut the pita in half, place the meat inside first, then the potatoes, tomatoes, onions and pour the sauce over it.
Соберите гирос. Разрежьте питу пополам, уложите внутрь сначала мясо, затем картофель, помидор, лук и залейте соусом.
Serve the finished gyros on a large wooden platter, as they did in Greece a hundred years ago. Real street food doesn't require plates.
Готовый гирос подавайте на большом деревянном блюде, как это делали в Греции сотню лет назад. Настоящая уличная еда не требует тарелок.