Rinse the goose carcass, cut off the thin ends of the wings and fat from the tail. Scald the surface of the carcass with boiling water. Wash the pears, cut out the core with seeds and cut into 4-6 pieces. Rinse rosemary, basil and mint and dry. Separate the basil and mint leaves from the stems. Prepare a baking sheet and baking rack. Prepare toothpicks and wooden skewers.
Тушку гуся промойте, отрежьте тонкие концы крыльев и жир с гузки. Ошпарьте поверхность тушки кипятком. Груши помойте, вырежьте сердцевину с семенами и разрежьте на 4-6 частей. Розмарин, базилик и мяту промойте и обсушите. Отделите листики базилика и мяты от стеблей. Подготовьте противень и решетку для запекания. Приготовьте зубочистки и деревянные шпажки.
Marinate the goose. Mix water with apple cider vinegar, add salt, pepper, half the nutmeg and cinnamon. Place the goose carcass in a deep container, cover with marinade and leave in a cool place for 4 hours.
Замаринуйте гуся. Смешайте воду с яблочным уксусом, добавьте соль, перец, половину мускатного ореха и корицы. Положите тушку гуся в глубокую емкость, залейте маринадом и оставьте в прохладном месте на 4 часа.
Prepare the filling. Add 1 tbsp to the chopped pears. l. honey, remaining cinnamon and nutmeg. Mix well. Remove the goose from the marinade, place it on the grill, back side down, and add the stuffing and a sprig of rosemary inside. Secure the large holes at the tail and neck with wooden skewers, pull the edges of the skin above the belly and secure with toothpicks.
Приготовьте начинку. К нарезанным грушам положите 1 ст. л. меда, оставшиеся корицу и мускатный орех. Хорошо перемешайте. Достаньте гуся из маринада, выложите на решетку спинкой вниз и положите внутрь начинку с веточкой розмарина. Скрепите деревянными шпажками большие отверстия у гузки и горловины, края кожи над брюшком стяните и закрепите зубочистками.
Bake the goose in the oven. Preheat the oven to 190 degrees. Pour 0.5 cups of clean water into a baking sheet, place a wire rack with the goose on the baking sheet. Using a silicone brush, brush the surface of the goose with honey. Place in the oven and bake for about 2 hours. Brush the goose with honey again and cook for another 30 minutes. Cool slightly, remove skewers and toothpicks, and place on a serving plate.
Запеките гуся в духовке. Разогрейте духовку до 190 градусов. Налейте в противень 0,5 стакана чистой воды, поставьте на противень решетку с гусем. С помощью силиконовой кисточки смажьте поверхность гуся медом. Поставьте в духовку и запекайте около 2 часов. Еще раз смажьте гуся медом и готовьте еще 30 минут. Немного остудите, снимите шпажки и зубочистки, выложите на сервировочное блюдо.
Place the apple jam in a bowl or vase and place it next to the dish with the goose. Divide the goose into portions, place pieces of pear nearby and garnish with basil and mint leaves.
Выложите яблочный джем в пиалу или вазочку и поставьте рядом с блюдом с гусем. Разделите гуся на порционные куски, разложите рядом кусочки груши и украсьте листиками базилика и мяты.