Rinse the goose, remove any remaining feathers and cut off the wings. Trim the fat from the tail area. Wash the apples and oranges, soak the prunes for 30 minutes in water at room temperature. Peel the garlic cloves and squeeze through a press. Prepare a baking sheet, a baking sleeve with silicone clamps and a thick thread with a needle.
Промойте гуся, удалите оставшиеся перья и отрежьте крылья. Срежьте жир в области гузки. Помойте яблоки и апельсин, чернослив замочите на 30 минут в воде комнатной температуры. Очистите от шелухи зубчики чеснока и выдавите через пресс. Приготовьте противень, рукав для запекания с силиконовыми зажимами и толстую нить с иголкой.
Prepare the goose for roasting. Mix salt, pepper, garlic, half the prepared nutmeg and cinnamon in a container. Coat the goose carcass with the mixture inside and out. Place the carcass in a bowl and leave to marinate in the refrigerator for 8 hours.
Подготовьте гуся к запеканию. Смешайте в емкости соль, перец, чеснок, половину приготовленного мускатного ореха и корицы. Обмажьте тушку гуся смесью снаружи и внутри. Положите тушку в миску и оставьте мариноваться в холодильнике на 8 часов.
Stuff the goose. Remove the prunes from the water and rinse. Cut the apples into 4-6 pieces. Mix apples and prunes with cloves, remaining nutmeg and cinnamon. Place the stuffing into the goose's belly and sew it shut with thick thread.
Нафаршируйте гуся. Достаньте чернослив из воды и промойте. Яблоки разрежьте на 4-6 частей. Смешайте яблоки и чернослив с гвоздикой, оставшимися мускатным орехом и корицей. Поместите начинку в брюшную полость гуся и зашейте толстой нитью.
Bake goose with prunes. Place the stuffed goose in a baking sleeve and secure the edges of the sleeve with silicone clips. Preheat the oven to 180 degrees, place the bird on a baking sheet and cook for 2 hours. Then remove the goose and cut the sleeve. Pour the rendered fat over the carcass and cook for another 40 minutes. Cool slightly and remove the threads.
Запеките гуся с черносливом. Положите фаршированного гуся в рукав для запекания, скрепите края рукава силиконовыми зажимами. Разогрейте духовку до 180 градусов, положите птицу на противень и готовьте в течение 2 часов. Затем достаньте гуся и разрежьте рукав. Полейте тушку вытопившимся жиром и готовьте еще 40 минут. Слегка остудите и снимите нитки.
Serve the goose on a wide platter, topped with apples and prunes. Cut the orange into slices and decorate the goose carcass with them.
Подавайте гуся на широком блюде, обложив яблоками и черносливом. Нарежьте кружками апельсин и украсьте ими тушку гуся.