First defrost the frozen goose completely in the refrigerator for 12 hours. Wash the goose well inside and out. Trim the neck and tail. Wash and peel the potatoes. Wash the apples. Wash and dry the parsley. Prepare a large pot for soaking the goose. Preheat the oven to 200 degrees. Prepare a baking sleeve. Wash the parsley and separate the thin branches from the stems. Tip: If you use new potatoes, you don't have to peel them.
Замороженного гуся предварительно полностью разморозьте в холодильнике в течение 12 часов. Гуся хорошо помойте изнутри и снаружи. Обрежьте шею и гузку. Картофель помойте и почистите. Яблоки помойте. Петрушку помойте и обсушите. Подготовьте большую кастрюлю для замачивания гуся. Разогрейте духовку до 200 градусов. Подготовьте рукав для запекания. Помойте петрушку и отделите тонкие веточки от стеблей. Совет: если используется молодой картофель, можно его не чистить.
Soak the goose. Heat water with salt, boil for 1 minute until the salt is completely dissolved. Cool the brine to room temperature. Place the goose in it and leave for 12 hours.
Замочите гуся. Нагрейте воду с солью, прокипятите в течение 1 минуты, чтобы соль полностью растворилась. Остудите рассол до комнатной температуры. Поместите в него гуся, оставьте на 12 часов.
Prepare the ingredients for baking. Dry the goose with paper towels and rub with tkemali sauce inside and out. Cut the potatoes into wedges, place in a cup, add nutmeg and mix well. Cut the apples into slices and place them inside the goose.
Подготовьте ингредиенты для запекания. Гуся обсушите бумажными полотенцами и натрите соусом ткемали внутри и снаружи. Картофель порежьте дольками, поместите в чашку, добавьте мускатный орех и хорошо перемешайте. Яблоки порежьте дольками, поместите их внутрь гуся.
Roast the goose. Tie the sleeve tightly on one side. Place the goose in the sleeve, breast side down. Place potatoes on top. Tie the sleeve on the other side. Bake in an oven preheated to 200 degrees for 30 minutes. Reduce oven temperature to 180 degrees and bake for another 1.5 hours. Carefully cut the top of the sleeve and cook for another 30 minutes.
Запеките гуся. Рукав плотно завяжите с одной стороны. Поместите гуся в рукав грудкой вниз. Картофель положите сверху. Завяжите рукав с другой стороны. Запекайте в разогретой до 200 градусов духовке 30 минут. Уменьшите температуру духовки до 180 градусов и запекайте еще 1,5 часа. Аккуратно разрежьте сверху рукав и готовьте еще 30 минут.
Serve the baked goose with potatoes, garnished with sprigs of fresh parsley.
Подавайте запеченного гуся с картофелем, украсив веточками свежей петрушки.