Prepare the goose carcass for baking - wash it, cut off any hanging skin and rinse the inside. Wash the zucchini and cut into pieces about 2-3 cm. Wash the lemon, cut in half and squeeze out the juice using a manual citrus juicer. Peel the garlic cloves and pass through a press. Wash the dill and separate the branches from the thick stems. Prepare a deep baking dish with a lid. Tip: for baking, you can use a casserole dish, a cauldron, or a glass refractory dish with a lid.
Подготовьте гусиную тушку к запеканию — вымойте, срежьте свисающую кожу и промойте внутреннюю часть. Кабачок вымойте и нарежьте кусками около 2-3 см. Лимон помойте, разрежьте пополам и выдавите сок с помощью ручной соковыжималки для цитрусовых. Зубчики чеснока очистите и пропустите через пресс. Зелень укропа промойте и отделите веточки от толстых стеблей. Приготовьте глубокую форму с крышкой для запекания. Совет: для запекания можно использовать гусятницу, казан или стеклянную огнеупорную форму с крышкой.
Season the goose with spices. Add chopped garlic, salt, ginger and curry seasoning to lemon juice. Mix thoroughly until smooth. Rub the goose carcass with the mixture inside and out, place the carcass in a bowl and leave at room temperature for 2 hours.
Приправьте гуся специями. В лимонный сок выложите измельченный чеснок, соль, имбирь и приправу «карри». Тщательно перемешайте до однородной массы. Натрите тушку гуся смесью внутри и снаружи, положите тушку в миску и оставьте при комнатной температуре на 2 часа.
Stuff the goose. Place the zucchini pieces in a mixture of lemon juice, garlic and spices, stir to coat the pieces. Stuff the goose with zucchini and place it in a baking dish. Cover with a lid.
Начините гуся. Выложите кусочки кабачка в смесь лимонного сока, чеснока и специй, перемешайте, чтобы кусочки пропитались. Нафаршируйте гуся кабачком и положите его в форму для запекания. Накройте крышкой.
Cook the goose in the oven. Turn on the oven to 180 degrees, wait until it heats up, and place the form with the goose inside. Bake for approximately 1 hour 40 minutes. Remove the pan and remove the lid. Pour the rendered fat over the carcass and bake for about 20-25 minutes without a lid, determining readiness by clear juice and golden brown crust.
Приготовьте гуся в духовке. Включите духовку на 180 градусов, подождите, пока она нагреется, и поставьте внутрь форму с гусем. Запекайте в течение примерно 1 часа 40 минут. Достаньте форму и снимите крышку. Полейте тушку вытопившимся жиром и запекайте еще около 20-25 минут без крышки, определив готовность по прозрачному соку и румяной корочке.
Cut the goose into portions and serve with a side dish of boiled rice, placing pieces of zucchini on the rice. Garnish the dish with sprigs of fresh dill. Serve the sweet and sour sauce in a separate gravy boat or bowl.
Разделайте гуся на порционные куски и подавайте с гарниром из отварного риса, выложив на рис кусочки кабачка. Украсьте блюдо веточками свежего укропа. В отдельном соуснике или пиале подайте кисло-сладкий соус.