Rinse the goose under running water, remove the remaining feathers. Wash the oranges, lemon and pumpkin, cut the peel from a piece of pumpkin. Prepare a deep and wide enough baking dish, cling film and toothpicks.
Гуся промойте под проточной водой, снимите оставшиеся перья. Апельсины, лимон и тыкву помойте, с куска тыквы срежьте кожуру. Приготовьте глубокую и достаточно широкую форму для запекания, пищевую пленку и зубочистки.
Prepare fruit and vegetable filling. Cut the pumpkin and oranges into large pieces at least 3 cm in size. Season them with half the prepared cinnamon, nutmeg and cardamom. Stir and leave at room temperature for 30 minutes.
Приготовьте фруктово-овощную начинку. Тыкву и апельсины порежьте крупными кусками размером не менее 3 см. Приправьте их половиной приготовленных корицы, мускатного ореха и кардамона. Перемешайте и оставьте при комнатной температуре на 30 минут.
Marinate the bird. Squeeze the juice out of half a lemon, mix with mustard, salt, pepper, remaining cinnamon, cardamom and nutmeg. Coat the carcass completely with the mixture, including the empty belly. Cut the other half of the lemon into thin slices and cover the outside of the carcass with them. Wrap the goose in cling film and leave in the refrigerator for at least 1 hour.
Замаринуйте птицу. Из половины лимона выжмите сок, смешайте с горчицей, солью, перцем, оставшимися корицей, кардамоном и мускатным орехом. Полностью промажьте тушку смесью, включая пустое брюшко. Вторую половину лимона нарежьте на тонкие кружочки и обложите ими тушку снаружи. Заверните гуся в пищевую пленку и оставьте в холодильнике минимум на 1 час.
Stuff the goose and bake. Unwrap the goose, remove the lemon slices and add them to the filling. Once again coat the carcass with the spice mixture, place the filling in the abdominal cavity and secure the edges with toothpicks. Pour half a glass of water into the bottom of the mold, place the goose in it and place in an oven preheated to 180 degrees. Every 40 minutes, baste the goose with some of the resulting fat. Do this 3 times.
Нафаршируйте гуся и поставьте запекать. Разверните гуся, снимите ломтики лимона и добавьте их к начинке. Еще раз промажьте тушку смесью специй, положите в брюшную полость начинку и скрепите края зубочистками. Налейте на дно формы полстакана воды, положите в нее гуся и поставьте в разогретую до 180 градусов духовку. Каждые 40 минут поливайте гуся частью образовавшегося жира. Сделайте так 3 раза.
Serve the roast goose whole on a platter, removing the toothpicks and surrounding it with pumpkin and orange slices. Serve mashed potatoes as a side dish and serve lingonberry jam in a separate bowl with a spoon.
Подавайте запеченного гуся целиком на блюде, вынув зубочистки и обложив его кусочками тыквы и апельсина. На гарнир подайте картофельное пюре, в отдельной вазочке с ложечкой подайте брусничный джем.