Prepare ingredients for mackerel balyk. Cut the fish: cut off the fins, head, tail, remove the entrails. Rinse the inside of the carcasses with water. Cut the fish lengthwise along the back, remove the backbone and bones. One fish should yield two carcasses with fillets. Tip: “Northern” (Atlantic) mackerel is fattier than “southern” (Japanese, African, Australian).
Подготовьте продукты для балыка из скумбрии. Разделайте рыбу: срежьте плавники, голову, хвост, извлеките внутренности. Ополосните тушки внутри водой. Разрежьте рыбу продольно по спинке, удалите хребет с костями. Из одной рыбы должно получится две тушки с филе. Совет: "Северная" (атлантическая) скумбрия жирнее "южной" (японской, африканской, австралийской).
Salt the mackerel. Combine salt, sugar, mustard powder.
Посолите скумбрию. Соедините соль, сахар, горчичный порошок.
Prepare mackerel balyk. Rinse the finished salted mackerel with cold water to remove excess salt. Wrap a thick thread around a paper clip, pierce the carcasses right through and hang them in a warm (+15-20 degrees) ventilated room (attic, balcony) for 1-2 days.
Приготовьте балык из скумбрии. Готовую соленую скумбрию промойте холодной водой от излишков соли. На скрепку намотайте плотную нитку, проткните тушки насквозь и подвесьте в теплом (+15-20 градусов) проветриваемом помещении (чердаке, балконе) на 1-2 суток.
Before serving, brush the fish with vegetable oil and cut the mackerel balyk into medium slices. Place beautifully on a plate, garnish with dill, parsley and cranberries or lingonberries.
Перед подачей смажьте рыбу растительным маслом, нарежьте балык из скумбрии средними ломтиками. Выложите красиво на тарелку, украсьте зеленью укропа, петрушки и ягодами клюквы или брусники.