Sift the flour through a sieve so that it is saturated with oxygen. Wash the grapes. Wash walnuts and almonds and dry in the oven at 80 degrees for 20 minutes. Brew tea to serve. Mix sugar, cardamom, vanillin and cinnamon.
Муку просейте через сито, чтобы она напиталась кислородом. Виноград промойте. Грецкие орехи и миндаль промойте и просушите в духовке при температуре 80 градусов в течение 20 минут. Заварите чай для подачи. Смешайте сахар, кардамон, ванилин и корицу.
Prepare the nuts. Using a thick needle, thread the nuts onto several strong threads 45 cm long, distributing the nuts over 2/3 of the length of the thread. Make a large knot at the end.
Подготовьте орехи. С помощью толстой иглы наденьте орехи на несколько прочных ниток длиной 45 см, распределите орехи на 2/3 длины нити. Сделайте крупный узел на конце.
Cook grape jelly. Place the grapes in a bowl, squeeze out the juice with your hands and strain through a sieve. Pour the juice into the pan, bring to a boil and cook for 10 minutes. Pour 1 liter of juice into a bowl and cool. Add flour to it and mix thoroughly until the lumps are completely dissolved. Boil the remaining juice for another 10 minutes and gradually, stirring, pour in the mixture of juice and flour. Add sugar with cardamom, vanilla and cinnamon. Stir and cook for about 25 minutes until the consistency of thick porridge.
Сварите виноградный кисель. Виноград положите в миску, руками выжмите сок и процедите через сито. Сок налейте в кастрюлю, доведите до кипения и варите 10 минут. Отлейте в миску 1 л сока и остудите. Добавьте к нему муку и тщательно перемешайте до полного растворения комочков. Оставшийся сок прокипятите еще 10 минут и постепенно, помешивая, влейте к нему смесь сока и муки. Добавьте сахар с кардамоном, ванилином и корицей. Размешайте и варите около 25 минут до консистенции густой каши.
Cover the nuts with grape jelly. Holding the edges of the thread, immerse the nut “beads” in grape jelly and pour it over the nut “beads”. Apply one layer and leave for 30 minutes to set. Then apply the second layer in the same way.
Покройте орехи виноградным киселем. Держась за края нити, погрузите "бусы" из орехов в виноградный кисель и поливайте им ореховые "бусы". Сделайте один слой и оставьте на 30 минут, чтобы он застыл. Затем таким же способом нанесите второй слой.
Hang the churchkhela to harden. Leave the threads with “raw” churchkhela in a well-ventilated area at room temperature for 5-7 days. The finished churchkhela will no longer stick to your hands and will become elastic when squeezed. Wrap the finished churchkhela in parchment and store in a dark place.
Повесьте чурчхелу застывать. Нити с «сырой» чурчхелой оставьте в хорошо проветриваемом помещении при комнатной температуре на 5-7 суток. Готовая чурчхела перестанет прилипать к рукам и станет упругой при сжимании. Заверните готовую чурчхелу в пергамент и храните в темном месте.
Place the churchkhela on a dessert plate lined with a napkin. Scatter a handful of almonds on a plate nearby. Serve a cup of black tea.
Положите чурчхелу на десертную тарелку, застеленную салфеткой. Рядом на тарелке рассыпьте горсть миндаля. Подайте чашку черного чая.