Clean the pike, wash and gut it, separate the tail and head and cook broth from them. Separate the bones from the meat. Cut the fillet into equal medium-sized pieces, season with salt and pepper. Peel the onion, wash and cut into rings, grate the cheese, and divide the butter into pieces. Preheat the oven to 180-190°C.
Очистите щуку, вымойте и выпотрошите, отделите хвост и голову и сварите из них бульон. Отделите кости от мяса. Нарежьте филе на одинаковые куски среднего размера, посолите и поперчите. Лук очистите, вымойте и нарежьте колечками, сыр натрите на терке, а сливочное масло разделите на кусочки. Разогрейте духовку до 180-190 °C.
Place pieces of pike in a baking tray or baking dish and sprinkle onion rings on top. Add bay leaf, peppercorns and butter. Pour sour cream over the fish and place in the oven; bake for about 25-30 minutes.
В противень или форму для запекания положите куски щуки, сверху посыпьте луковыми колечками. Добавьте лавровый лист, перец горошком и сливочное масло. Залейте рыбу сметаной и поставьте в духовку, запекать нужно примерно 25-30 минут.
During baking, sauce will accumulate in the pan; periodically pour this liquid over the top of the fish. Remove the pike from the oven, sprinkle with grated cheese and place again, but in the switched off oven. Leave there for 10 minutes, then drain the juice from the pan into a separate container. Add the juice of a quarter of a lemon to the liquid, add salt and mix well. Pour the resulting sauce over the fish.
В процессе запекания в противне будет скапливаться соус, этой жидкостью периодически поливайте рыбу сверху. Достаньте щуку из духовки, посыпьте тертым сыром и поставьте снова, но уже в выключенную духовку. Оставьте там на 10 минут, после чего слейте сок из противня в отдельную емкость. Добавьте к жидкости сок четвертинки лимона, посолите и хорошо перемешайте. Полученным соусом залейте рыбу.
Place pike in sour cream sauce on plates, garnish with lemon slices, herbs or olives. The sauce can be served in a separate bowl.
Щуку в сметанном соусе разложите порционно по тарелкам, украсьте дольками лимона, зеленью или маслинами. Соус можно подать в отдельной пиале.