Remove the butter from the refrigerator in advance.
Масло достаньте из холодильника заранее.
Mix softened butter with sour cream and sugar until smooth.
Размягченное сливочное масло перемешайте со сметаной и сахаром до однородности.
Add wheat and bird cherry flour, salt, and baking powder to the resulting mass. Stir. The dough should be soft and fluffy.
В полученную массу добавьте пшеничную и черемуховую муку, соль, разрыхлитель. Перемешайте. Должно получиться мягкое и пышное тесто.
Form small balls with a diameter of about 3 cm from the pieces of dough. Place the balls on a baking sheet covered with parchment or sprinkled with flour, at a distance from each other. If you press the balls down a little, you will get the classic gingerbread shape.
Сформируйте из кусочков теста небольшие шарики диаметром примерно 3 см. Уложите шарики на противень, застеленный пергаментом или присыпанный мукой, на расстоянии друг от друга. Если немного придавите шарики, то получите классическую форму пряника.
Bake the gingerbread cookies for about 20-25 minutes in an oven preheated to 180-200 °C.
Выпекайте пряники около 20-25 минут в духовке, разогретой до 180-200 °С.
Pour chocolate glaze over the still warm gingerbread cookies and garnish with mint leaves. Or sprinkle cooled gingerbread cookies with powdered sugar. It will be especially delicious with herbal tea.
Еще теплые пряники полейте шоколадной глазурью и украсьте листиками мяты. Или же остывшие пряники посыпьте сахарной пудрой. С травяным чаем будет особенно вкусно.