Wash and clean the currants in advance from cuttings, twigs, leaves and dry.
Заранее помойте и очистите смородину от черенков, веточек, листиков и просушите.
Mix all liquid ingredients and heat until sugar dissolves. Then add flour and soda. Knead the dough until it stops sticking to your hands, about 8 minutes.
Все жидкие ингредиенты смешайте и нагрейте до растворения сахара. Потом добавьте муку и соду. Замешивайте тесто, пока не перестанет липнуть к рукам, это около 8 минут.
Let the dough rest for 40 minutes. Afterwards, roll it out and fold it like a towel, roll it out again to a thickness of 5-7 mm.
Дайте тесту постоять 40 минут. После, раскатайте и сложите как полотенце, снова раскатайте толщиной 5-7 мм.
Cut out circles from the entire dough, this can be done with a glass, about 5 cm in diameter.
Вырежьте кружочки из всего теста, это можно делать стаканом, диаметр около 5 см.
Place currants (5-7 pieces) on one circle, sprinkle with sugar (a pinch) and cover with a second circle, press the edges together and cut out again with the same glass.
На один кружочек выложите смородину (5-7 штук), посыпьте сахаром (щепотка) и накройте вторым кружочком, прижмите края друг к другу и опять вырежьте тем же стаканом.
Bake on a baking sheet sprinkled with flour or on baking paper at 180°C for 15-25 minutes.
Выпекайте на противне, посыпанном мукой либо на пекарской бумаге при 180 °С 15-25 мин.
Pour chocolate glaze over the still warm gingerbread cookies and garnish with mint leaves. Or sprinkle cooled gingerbread cookies with powdered sugar. It will be especially delicious with herbal tea!
Еще теплые пряники полейте шоколадной глазурью и украсьте листьями мяты. Или же остывшие пряники посыпьте сахарной пудрой. С травяным чаем будет особенно вкусно!