Clean the pike, wash and gut it, separate the tail and fins, and leave the head for a beautiful presentation of the finished dish. Sprinkle the pike on the outside and inside with salt, ground black pepper and a mixture of fish spices. Leave for 15-20 minutes so that the pike is well marinated. Preheat oven to 180°C.
Очистите щуку, вымойте и выпотрошите, отделите хвост и плавники, а голову оставьте для красивой подачи готового блюда. Присыпьте щуку с внешней и внутренней стороны солью, черным молотым перцем и смесью специй для рыбы. Оставьте на 15-20 минут, чтобы щука хорошо промариновалась. Разогрейте духовку до 180 °C.
Top the marinated pike with the juice of half a lemon. Spread a sheet of foil and place the fish on it, coat well with mayonnaise or sour cream and then pour in vegetable oil. Wrap the pike in foil and place on a baking sheet.
Замаринованную щуку полейте сверху соком половинки лимона. Расстелите лист фольги и выложите на него рыбу, хорошо промажьте майонезом или сметаной и затем полейте растительным маслом. Заверните щуку в фольгу и положите на противень.
Place the baking sheet with the fish in a preheated oven. Bake for 30 minutes, after which you need to remove the pike and unwrap the foil. Bake again for 15-20 minutes until golden brown.
Противень с рыбой поставьте в заранее разогретую духовку. Запекайте в течение 30 минут, после чего щуку необходимо достать и развернуть фольгу. Снова запекайте в течение 15-20 минут до появления золотистой корочки.
Serve the finished dish on the table in a baking tray and then arrange it on plates. Side dishes such as rice, boiled potatoes and fresh vegetables go well with baked pike.
Подавайте готовое блюдо на стол в противне и далее раскладывайте по тарелкам. К запеченной щуке подойдут такие гарниры, как рис, отварной картофель и свежие овощи.