Sort the mushrooms and rinse thoroughly.
Грибы переберите, тщательно промойте.
Place the mushrooms in a saucepan with water and put on the fire to cook for 10-15 minutes. Drain the water through a colander, rinse the mushrooms with cold running water and let cool.
Грибы опустите в кастрюлю с водой и поставьте на огонь вариться в течение 10-15 минут. Слейте воду через дуршлаг, промойте грибы холодной проточной водой и дайте остыть.
For the marinade, put 500 ml of water in a saucepan, add spices, garlic and ginger. Bring to a boil and cook for 15 minutes, then add the mushrooms and continue cooking for another 7 minutes.
Для маринада наберите в кастрюлю 500 мл воды, добавьте специи, чеснок и имбирь. Доведите до кипения и варите 15 минут, потом добавьте грибы и продолжайте варить еще 7 минут.
Transfer the contents of the pan into sterilized jars and fill with marinade, adding vinegar to each jar. Cover the jars with lids, let cool, then put them in the refrigerator for several days.
Переложите содержимое кастрюли в простерилизованные банки и залейте маринадом, добавив уксус в каждую банку. Закатайте банки крышками, дайте остыть, затем уберите в холодильник на несколько дней.
Serve the prepared appetizer of marinated shiitake mushrooms as an independent appetizer, garnished with chopped onions or herbs.
Готовую закуску из маринованных грибов шиитаке подавайте в качестве самостоятельной закуски, украсив измельченным луком или зеленью.