Cut the eggplant in half lengthwise. Separate the mushroom caps, rinse, boil in boiling water for 2-3 minutes, dry. Cut the cheese into small cubes. Wash the basil and pick it by hand.
Разрежьте баклажан пополам вдоль. Отделите шляпки грибов, промойте, отварите в кипящей воде 2-3 минуты, обсушите. Сыр нарежьте небольшими кубиками. Базилик промойте, нарвите вручную.
Preheat the oven to 180 ºС, place the eggplants on a baking sheet and bake for 10-15 minutes. Remove and scoop out the pulp with a spoon into a separate plate.
Разогрейте духовку до 180 ºС, выложите баклажаны на противень, поставьте запекаться на 10-15 минут. Достаньте, ложкой выньте мякоть в отдельную тарелочку.
Soak the dried mushrooms in cold water, add salt and lemon juice. Leave for 15-20 minutes.
Обсушенные грибы замочите в холодной воде, посолите, влейте сок лимона. Оставьте на 15-20 минут.
In a separate bowl, mix mozzarella with basil and eggplant pulp, add salt and pepper. Pour in 1 tablespoon of vegetable oil and mix. Stuff the caps with shiitake mushrooms. Preheat the oven to 180 ºС, place the caps on a baking sheet, bake for 15-20 minutes.
В отдельной миске смешайте моцареллу с базиликом и мякотью баклажанов, посолите, поперчите. Влейте 1 столовую ложку растительного масла, смешайте. Начините шляпки шиитаке. Разогрейте духовку до 180 ºС, выложите шляпки на противень, выпекайте 15-20 минут.
Serve the mushrooms hot with a side dish (boiled rice, baked vegetables or pasta).
Подавайте грибочки горячими к гарниру (отварному рису, запеченным овощам или макаронам).