Marinate the elk meat in advance. To do this, wash the meat, remove films and fat, cut into large pieces. In a separate container, mix mineral water, vegetable oil, salt, black pepper and other spices as desired. Pour the resulting marinade over the meat and leave in the refrigerator for 10-12 hours.
Замаринуйте мясо лося заранее. Для этого мясо вымойте, удалите пленки и жир, нарежьте крупными кусками. В отдельной емкости смешайте минеральную воду, растительное масло, соль, черный перец и другие специи по желанию. Полученным маринадом залейте мясо и оставьте в холодильнике на 10-12 часов.
Remove the marinated meat from the refrigerator and place in a saucepan. Fill the meat with water so that the liquid level is above the meat. Place the pan with the elk over low heat.
Достаньте из холодильника замаринованное мясо, выложите в кастрюлю. Залейте мясо водой так, чтобы уровень жидкости был выше мяса. Поставьте кастрюлю с лосем на медленный огонь.
Cook the elk meat for 3 hours. If the pieces of meat are not very large, the cooking time can be reduced to 2 hours 30 minutes, but no less. At the end of cooking, add salt and bay leaf. It is very important not to over-salt the meat, since it contains quite a lot of its own salts.
Варите лосятину в течение 3 часов. Если куски мяса получились не очень крупными, время приготовления можно сократить до 2 часов 30 минут, но не меньше. В конце варки добавьте соль и лавровый лист. Очень важно не пересолить мясо, поскольку в нем содержится довольно много собственных солей.
Arrange the meat in portions and sprinkle finely chopped herbs on top, such as parsley, onion, dill. Potatoes or stewed vegetables go well with tender, juicy elk meat as a side dish.
Разложите мясо порционно и посыпьте сверху мелко нарезанной зеленью, например, петрушкой, луком, укропом. К нежной сочной лосятине в качестве гарнира подойдет картофель или тушеные овощи.