Boil the squid in boiling salted water for 1-2 minutes, rinse with cold water, remove the film and cut the meat into small strips. Peel the garlic and chop it. Remove seeds from chili peppers and cut into slices. Wash the parsley, tomatoes, and celery, then cut the tomatoes into small cubes and chop everything else. Wash the potatoes, peel and cut into quarters.
Кальмары отварите в кипящей подсоленной воде 1-2 минуты, промойте холодной водой, снимите пленку и нарежьте мясо небольшими полосками. Чеснок очистите от шелухи и измельчите. Перец чили очистите от семян, нарежьте кружочками. Петрушку, помидоры, и сельдерей вымойте, затем томаты нарежьте небольшими кубиками, а все остальное измельчите. Картофель вымойте, почистите и нарежьте четвертинками.
Heat vegetable oil in a deep, thick frying pan, add chili slices, chopped garlic and celery, fry over medium heat, stirring, for about 5 minutes, until the vegetables are soft.
В глубокой толстостенной сковороде разогрейте растительное масло, добавьте туда кружочки чили, измельченные чеснок и сельдерей, жарьте на среднем огне, помешивая, около 5 минут, пока овощи не станут мягкими.
Spread the potatoes over the surface of the frying pan, then pour in the wine and broth, bring to a boil, cover with a lid and leave to simmer over low heat for 15-20 minutes until the potatoes are cooked.
По поверхности сковороды распределите картошку, затем все залейте вином и бульоном, доведите до кипения, накройте крышкой и на медленном огне оставьте тушиться на 15-20 минут, пока картофель не приготовится.
Remove the base for the stew from the stove, add the squid, parsley and tomatoes, cover again and simmer the dish again over low heat for 3-5 minutes until the squid is cooked.
Основу для рагу снимите с плиты, добавьте кальмары, петрушку и томаты, снова накройте крышкой и поставьте опять тушиться блюдо на медленном огне 3-5 минут, пока кальмары не приготовятся.
Serve the stew in portions with bread.
Рагу подавайте порционно с хлебом.