Wash the grape leaves, pre-soak in water for 2 hours, changing the water 2-4 times. Peel the onion and garlic and chop. Melt the cream cheese.
Вымойте листья винограда, предварительно замочите в воде в течение 2 часов, меняя воду 2-4 раза. Очистите лук и чеснок, измельчите. Растопите плавленый сыр.
Place the soaked grape leaves in a saucepan, add water, and place over medium heat. Cook until boiling, then another 5 minutes. Leave to cool.
Вложите вымоченные листья винограда в кастрюлю, залейте водой, поставьте на средний огонь. Варите до кипения, затем – еще 5 минут. Оставьте охлаждаться.
Place minced meat in a deep bowl or bowl, add chopped onion and garlic, add spices. Pepper, salt, mix thoroughly.
В глубокую чашу или миску поместите фарш, добавьте измельченные лук и чеснок, всыпьте специи. Поперчите, посолите, основательно смешайте.
Place sour cream in a separate deep dish, add processed cheese, spices, pepper and salt. Pour in milk, water, add chopped garlic. Mix the sauce until smooth.
В отдельную глубокую терелочку выложите сметану, добавьте плавленый сыр, специи, поперчите, посолите. Влейте молоко, воду, всыпьте измельченный чеснок. Смешайте соус до однородности.
Preheat the oven to 180ºC. Cover a baking sheet with foil. Lay out the grape leaves, place the filling in the middle, and fold it into an envelope. Place dolma on a baking sheet and pour sauce over it. Bake for 35-40 minutes until done.
Разогрейте духовку до 180 ºС. Противень застелите фольгой. Выложите листья винограда, в середину поместите начинку, сверните в виде конверта. Выложите долму на противень, полейте соусом. Поставьте выпекаться в течение 35-40 минут до готовности.
Serve the dolma hot on a large platter. If there is any sauce left, pour the finished dolma on top.
Подавайте долму горячей на большом блюде. Если останется соус, полейте сверху готовую долму.