Rinse the octopus thoroughly, removing mucus and sand. Cut the lemon into slices. Finely chop the greens for the marinade. Pass the garlic through a press.
Тщательно промойте осьминога, снимая слизь и песок. Лимон разрежьте на дольки. Зелень для маринада мелко порубите. Чеснок пропустите через пресс.
Place a saucepan of water over high heat. Add lemon, peppercorns and bay leaf. Pour in the wine. Bring the broth to a boil and reduce heat to low.
Поставьте кастрюлю с водой на сильный огонь. Добавьте лимон, перец горошком и лавровый лист. Влейте вино. Доведите бульон до кипения и убавьте огонь до минимума.
Place the octopus in boiling water three times for 10 seconds, then place it in the pan and cook for 25-30 minutes. Add salt at the very end. When the clam is ready, cover it and let it sit for 20 minutes.
Трижды опустите осьминога в кипящую воду на 10 секунд, а затем положите в кастрюлю и варите 25-30 минут. Посолите в самом конце. Когда моллюск готов, накройте его крышкой и дайте постоять 20 минут.
At this time, prepare the marinade: mix oil, lemon juice, garlic, salt, pepper and herbs. Remove the slimy skin from the octopus and cut the meat into medium pieces. Brush with marinade and place in the refrigerator to marinate for at least 2 hours.
В это время приготовьте маринад: смешайте масло, лимонный сок, чеснок, соль, перец и зелень. Снимите с осьминога слизистую кожу и нарежьте мясо на средние кусочки. Смажьте маринадом и отправьте в холодильник мариноваться минимум на 2 часа.
Serve boiled octopus as part of a colorful vegetable salad or as an appetizer on lettuce leaves. You can also cook pasta with it.
Подайте вареный осьминог в составе яркого овощного салата или как закуску, выложенную на листья салата. Также с ним можно приготовить макароны.